cover Judith HetPrangende

Judith
Stammoeder van de Graven van Vlaanderen
"Het Prangende"

door Katrien Ryserhove

ISBN: 9789082613353 NUR1: 402, NUR2: 339 - oktober 2022

In het tweede deel van de trilogie verweeft de auteur op minutieuze wijze feiten en fictie met elkaar. Haar fantasie vult de lege gaten in de puzzel van intriges, oorlogen, seksueel geweld, Vikingaanvallen, machtswellust en (bij)geloof.  Alhoewel niet evident omwille van de schaarse bronnen, laat ze de geschiedenis van West-FranciŽ (Fr) en Wessex (GB) een prominente rol spelen. Zij is er bovenal in geslaagd de evolutie in de complexe gevoelens van Judith en Boudewijn in hun groei naar volwassenheid op geloofwaardige wijze te verwoorden.

Katrien Ryserhove deed meer dan 20 jaar opzoekwerk naar de levensloop van Judith van West-FranciŽ, achterkleindochter van Karel de Grote en dochter van Karel de Kale. Dat liep niet van een leien dakje vermits geschreven bronnen uit de 9e eeuw zeldzaam zijn. Dat werd erg duidelijk wanneer ze op zoek ging naar de afkomst van Boudewijn met de Ijzeren Arm, de eerste Graaf van Vlaanderen en derde echtgenoot van Judith. Meer hierover vindt u in drie podcasts die hier te beluisteren zijn

Verscheen en werd voorgesteld op 22 oktober 2022 aan pers en genodigden in de bibliotheek van de stad Torhout met een uitgebreid en gesmaakt voorwoord van Lieselotte Denolf, Schepen van Cultuur van de stad Torhout.