Op 13 juli 2010 opende ik voor het eerst het gerechtsdossier "Zaak: De Zutter". Gedurende meer dan 80 jaar had niemand deze mappen ingekeken. Ik had dan ook een krop in de keel en dacht aan mijn vader die zo graag deze documenten had willen lezen, maar nooit de toestemming kreeg. Ikzelf verkreeg die toelating pas nadat de familie De Zutter haar steun had betuigd.

Oorspronkelijk zou ik een puur non-fictieboek schrijven. "Zaak: De Zutter" moest een verlengstuk worden van mijn eerste boek "De Moorden van Beernem". Het zou een wetenschappelijk verslag van de gebeurtenissen worden. Documenten en uittreksels uit het dossier zouden de inhoud staven, maar naarmate de lectuur van het gerechtsdossier vorderde, kreeg ik steeds meer beelden bij de verslagen en verhoren. Vooral de uitgesproken angst van de Beernemnaars droop van het papier en daarnaast waren er de sterke emoties van Julienne De Zutter, zus van het slachtoffer, Hector De Zutter. Ik besloot daarom het verhaal vanuit haar standpunt te vertellen en het boek is een non-fictieroman geworden.

"Zaak: De Zutter" ligt me heel nauw aan het hart en ik ben ontzettend trots op het resultaat. Het boek ligt in de boekhandel vanaf 8 oktober 2012.

Klik op "Boeken" om meer te weten.

Alvast bedankt!

Katrien Ryserhove