Ik zweeg daarover

door Paul Cox

ISBN & EAN: 9789080850194 - NUR1: 306 - november 2012

Je leest Paul Cox en je ruikt de regen op de kasseitjes van het pad dat via de achtertuin in je hoofd leidt naar een sterrenhemel. En daar, tussen ongeïnventariseerde fonkelingen, tref je opnieuw "het mos tussen kasseien en op mozaïek en op het geweeklaag van natgeregend gras".

Mos en kosmos. Cox heeft het allemaal aangevoeld. Hij bezit het zeldzame vermogen elk van zijn zinnen te laten strelen door de ziel der dingen. Hier een sneeuwvlok, een aardappel, stof en as. Daar het licht, geruisloosheid, de tijd. Nu spelende kinderen, volbloedindianen, zij. Dan het wachten, eenzaamheid, ademnood. Echt of virtueel, springlevend of morsdood, figuren, objecten, gevoelens schildert hij om in organische felheden. Vrij van tierlantijnen. Met nauwkeurig gekozen woorden, poedelnaakte woorden, die hij "tegenkwam onderweg naar huis of bed of kachelwarmte".

Paul Cox wandelt graag. Hand in hand met de liefde voor het leven. Beter nog: met zijn liefde tout court. Op zoek naar schoonheid, of naar dat vleugje verdoken verdraaglijk of behaaglijk achter het grauw. Hij is eigenlijk niet aleen een dichter, maar tegelijk een "opener" die zachtjes allerlei voorhangsels ontsluit en uitnodigt het bestaan te aanschouwen zoals men wijn proeft.

"Ik zweeg daarover", achtentwintigduizend achthonderd zestien karakters geestrijke poëzie.

Tekst: Marc Honnay, auteur

Met tekeningen van Marc Cox.

Klik hier voor een voorproefje!

Verschenen en aan publiek en pers voorgesteld op 25 november 2012 in de "Cultuurkapel St. Vincent" te 9000 Gent